Przepis na gofry
Składniki:
1,5 szklanki mąki
pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jaja
0,5 szklanki oleju
roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
1 i 1/3 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier
wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz
mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników.
Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to
konieczne.
Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty lub przez
czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki
rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Smacznego!
Źródło zdjęcia: internet
Komentarze
Prześlij komentarz